Ay Vakti Sayı 134

 

Ay Vakti Dergisi 12. yılında yürüyüşüne yeniliklerle devam ediyor.  Öyküde iki  yeni isim katılıyor aramıza.  “Gizlenmek “ ile  Burhan BARAK, “Ayin”  diyerek Züleyha EKER selamlıyor Ay Vakti okuyucularını. Onlara “Yirmi Dört Numaralı Koltuk” ile Ercan KÖKSAL, “Bir Babanın Çöküşü” ile Musa ÖZER, “Grammar -R- Okunmayacak” ile Yener ÖZEN, “Yine ‘Gel’ Diye Çağıran Bir Ses Var-II” hitabıyla Ömer ESKİ  katılıyorlar. Continue reading

Jobs, şiirle teknolojiyi birleştirdi

 

Steve Jobs'un yaşam öyküsünü kitaplaştıran Walter Isaacson, Apple'ın kurucusundaki dehanın, "şiirle teknoloji arasında ilişki kurabilmesinde yattığını" belirtiyor.

Bugün ABD ve Avrupa'da piyasaya çıkan "Steve Jobs" adlı kitap, bazıları Jobs'un oturma odasında gerçekleşmiş olan, 40'ı aşkın mülakata dayanarak yazıldı. Continue reading

Kırım’ın gurbetteki sesi sustu

 

Kırımlı yazar Cengiz Dağcı, Londra'daki evinde önceki gün vefat etti. Türk dünyasının lirik yazarı olarak bilinen ve yirmi beşten fazla eserinin tamamı Türkçe yayımlanan Dağcı, uzun süredir rahatsızdı. Dağcı için Londra'da bulunan Süleymaniye Kültür Merkezi'nde bugün ya da yarın bir tören düzenlenmesi bekleniyor. Dağcı'nın cenazesi, düzenlenecek törenin ardından İslami usullere göre Londra'da defnedilecek. Continue reading

Bulunamayan Kamu

 

Hegel'in 'İnsanların neyi aradığına bakın, neyi kaybettiğini anlarsınız.' sözüne(ve tabiki İsmet Özel'in 'Neyi Kaybettiğini Hatırla'sına) herhalde alttaki şu google tabloları açıklık getiriyordur.Ya da şu sanatçının, dır dır eden şairin, estetin, yüce ahlakçının, zavallı feylesofun kısacası hayatın parmak attıklarının  'bulunamayan kamu'sunun nerelerde yuvalandığını bize gösteriyordur.

Marjinal görmek istiyorsanız, TV’yi açın

 

Sabit Fikir ve İstanbul Modern işbirliğiyle düzenlenen ve giderek artan bir ilgiyle takip edilen Sözünü Sakınmadan sohbetlerinin dördüncüsünde, eleştirmenler Semih Gümüş ve Ömer Türkeş şair küçük İskender’i ağırlarken, okurlar da her zamanki gibi soru ve yorumlarıyla sohbete dahil oldular. Etkinliğe yaklaşık 500 edebiyat meraklısı katıldı.

Sohbete Seyhan Erözçelik’in bir şiiriyle başlayan küçük İskender, “Marjinal şair” sıfatından yeni kuşak sanatçılara, şairlik ve şiir yazmaktan okuma kültürüne pek çok konu üzerinde durdu. Sohbet boyunca dinleyenler arasında bulunan diğer şair dostlarına, onu konuk eden eleştirmenlere takılan ve bazı yazarlara da göndermeler yapan şair, yakın zamanda kaybettiğimiz Seyhan Erözçelik’i sık sık andı. Continue reading

İşte beş iyi sanatçı

Kendinden en çok söz ettiren 5 hacker

NASA'dan milyar dolarlık yazılım çalan, tüm dünyadaki internet sistemini yaydıkları spamlarla tehdit ederek kendinden en çok söz ettiren 5 hackerı listeledik.

1. Jonathan James: Dünyada hacker sıfatıyla yakalanan 18 yaşından küçük tek kişi. James tutuklandığında 16 yaşındaydı. ABD Savunma Bakanlığı'nın sistemine girip 'backdoor' denilen virüsü yerleştiren James, NASA'dan yaklaşık 1,7 milyar dolarlık yazılım çaldı.

2. Adrian Lamo: Dünyada evsiz hacker olarak tanınır. Lamo, New York Times ve Microsoft, Yahoo!, Citibank, Bank of America sistemlerine de girmiştir.

3. Kevin Mitnick: Dünyanın en eski ve en çok tanınmış hacker'ları arasındadır, hatta bu 'sanatın' babası olarak anılıyor. Hakkında Freedom Downtime ve Takedown adlı 2 film de yapılmıştır. En büyük suçu, telefon sistemlerini hacklemesiydi. Yaklaşık 5 yıl hapis yattı. Bilgisayara ve telefona dokunması yasaklanan Mitnick, geçimini konferanslarda konuşarak sağlıyor.

4. Kevin Poulsen: Hackerlar arasında 'Dark Dante' olarak tanınır. Los Angeles radyoevinin KIIS-FM telefon hatlarına girerek yapılan yarışlarda Porsche ve birçok ürün kazandığı iddia ediliyor. 5 yıl hapse mahkum olan Poulsen, şu an gazetecilikle uğraşıyor.

5. Robert Tappan Morris: Dünyadaki ilk solucan virüsü yapan kişi olarak biliniyor. 'Moris solucanı' onun isminden gelir. Yazdığı solucanlar binlerce bilgisayarın ağına girerek sistemlerin kullanılamaz hale gelmesinden dolayı yakalandı.(zaman)