1. Türk ve Alman Poetikasının Kitabı, Ahmet Sarı, Salkım Söğüt Yayınevi(Erzurum), Konya 2006, 415 s.
Kısa Ahmet Sarı Biyografisi: 1970 yılında Almanya'nın Düsseldorf kentinde doğdu. 1984 yılında Almanya'dan Türkiye'ye (Erzurum) kesin dönüş yaptı. 1993 yılında Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Thomas Bernhard'ın Öykülerinde Normaldışı Davranışlar başlıklı çalışmasıyla yüksek lisansını (1995), Türk ve Alman Poetikasının Kitabı başlıklı çalışmasıyla da doktorasını tamamladı (2003). Halen Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Çevirileri: Jurek Becker, Dikkat Yazar Var(babil yayınları, 2000); Peter Bichsel, Edebiyat Dersleri Okuyucu, Anlatı (babil yayınları, 2000); Thomas Bernhard, Olaylar (babil yayınları, 2002); Thomas Bernhard, Dünya Düzelticisi (Atatürk Üniversitesi Matbaası, 2002); Jacques Derrida, Şiir Nedir? (Babil Yayınları, 2002); Hans Georg Gadamer-Friedrich Nietzsche-Helmut Kuhn, Edebiyat Nedir? , (Babil Yayınları, 2002); Peter Handke, İzleyiciye Sövgü-Kendini Karalama (Birey Yayınları, 2002); Novalis, Poetika (babil yayınları, 2003; Immanuel Kant, Yaşamın Anlamı (Birey yayınları, 2004); Lewis Carrol, Küçük Kızlara Mektuplar (Birey Yayınları, 2005); Peter Sloterdijk, Dünyaya Gelmek (Salkımsöğüt Yayınları, 2005) Alman Edebiyatı Tarihi (Orient Yayınları, 2005/Yayına Hazırlayan) Alman Kültür Tarihi (Orient Yayınları-2006/Yayına Hazırlayan)
ÖNSÖZ'den
"Türkiye'de çokça şiirin yazıldığı, ama şiir üzerine düşünülmediği, şiir üzerine yazılar yazılmadığı, şiirin felsefesi ve estetiği pek itibar görmediği için, akademide, poetika ile ilgili belki de bir iki örneği olan çalışmanın yanında, çalışmamazın bir eksiklik gidereceğine inanmaktayız.
Amaç poetika üzerine sistemli bilgi vermek olduğundan, okuyucular çalışmamızda poetika kavramının tanım/tarifini poetikanın literatür tartışmasını biraz derinlikli; Türk ve Alman poetikasının gelişim evrelerini başlangıcından milenyuma kadar canları sıkılmadan, derin ve gereksiz ayrıntılara kafaları şişmeden okuma olanağı bulacaklardır. Son asırdaki çözümleme, Türk(doğu) ve Alman (batı) şiirinin derin ayrıntılarına girmeyi gerektirecektir. Seçilen şairler asrın başlangıcından sonuna kadar yaşadıkları yılların kültürel/sanatsal kodları olduklarından, doldurdukları yer basite alınmamalıdır. Onlar çözümlendiğinde onlarla birlikte çağın kendisi de çözümleneceğinden yüzyılın koskoca bir panoramasını çıkarma olanağı olacaktır."
Sayın Sarı; Yıllar oldu görüşmeyeli. Uzaktan uzağa sizi izler olduk. Oysa ki ilk çalışmalarınız yedi iklim edebiyat sanat kültür dergisinde yayımlanmıştı? Sevgiler