Yayın koordinatörlüğünü Osman Özbahçe’nin yaptığı Ebabil Yayıncılıktan dördü şiir, biri hikaye olmak üzere beş yeni yayın. İbrahim Aladağ’ın ve sitemiz yazarlarından Mustafa Celep’in ilk şiir kitapları yayımlandı. Hayırlı olsun diyoruz. Zor olsa da inşallah umdukları ilgiyi görürler.
Aşağıdaki yazı ebabil yayıncılığın sitesinden alınmıştır.
Kayıp Atlar Haritası / Şaban Abak / Şiir
Şaban Abak’ın ilk kitabından 17 yıl sonra ikinci kitabı Kayıp Atlar Haritası, Ebabil Yayınları şiir dizisinden çıktı. Uzun bir şiirden oluşan kitap Durmuşoğlu Duran’ın özümüze, günümüze ve tarihimize dair konuşmaları etrafında şekilleniyor. Bir destan niteliğindeki kitapta, pırıl pırıl bir Türkçenin eşliğinde milletimizin tarihinden akıp gelen vurucu gücünün tekrar tebarüzü davasını güden bu şiiriyle Abak, ilk kitabındaki enfes şiirini daha bir zenginleştiriyor.
Bağdat’tan Dönen Şiirler / Şaban Abak / Şiir
İlk baskısı 1990 yılında yapılan Bağdat’tan Dönen Şiirler’in 3. baskısı Ebabil Yayınları şiir dizisinin 11. kitabı olarak çıktı. Önceki baskılarda bulunmayan “Sarkaç” bölümüyle daha bir bütünlenen kitap 1980 sonrasının en iyi kitaplarından biridir. Döneminin hayalciliğine kapılmak yerine konuşma dilinin diriliğinde devinmeyi öncelemesiyle, yaşanan hayat ve yaşayan insanı net ifadelerle dile getirmesiyle kendini elle gelen düğün bayram anlayışından ayrıştırabilmiş bir şairin son derece başarılı bir kitabını sizlere sunmaktan bahtiyarız.
Tek Kişilik Bir Oyun / İbrahim Aladağ / Şiir
Yazdığı şiirle geleceğe umutla bakmamızı sağlayan şairlerden biri olan İbrahim Aladağ’ın ilk kitabı Tek Kişilik Bir Oyun, Ebabil Yayınları şiir dizisinden çıktı. Teknik açıdan derli toplu, son derece çalışkan ve temiz bir şiire sahip olan İbrahim Aladağ’ın şiiri barındırdığı eleştirel tavrıyla çok can yakar bir şiir. Baskın adalet isteğiyle kuşağı arasında bir adım öne çıkan Aladağ’ın kitabı, bir şairin, şiirindeki etkin ustayı (İsmet Özel) etkisinde kalmadan nasıl özümseyebileceğinin, şiirine katabileceğinin birinci sınıf bir örneği olarak da dikkat çekiyor.
Ateş Bandosu / Mustafa Celep / Şiir
Mustafa Celep’in ilk kitabı Ateş Bandosu, Ebabil Yayınları şiir dizisinden çıktı. Modernizm karşısında güçsüz düşmüş insana sahip çıkan bir şiiri var Mustafa Celep’in. Satır aralarından Cahit Zarifoğlu ve İsmet Özel sızıyor. İnsanın emniyet arayışı bağlamındaki ontolojik boyutuyla dikkat çekiyor.
Özet Yaşamaklar / Kâmil Yeşil / Hikâye
Usta hikâyeci Kâmil Yeşil’in 5. hikâye kitabı Özet Yaşamaklar, Ebabil Yayınları hikâye dizisinden çıktı. Günlük hayatın ironisi niteliğindeki hikâyeleriyle Yeşil, etrafımızda akıp giden hayata, günümüz insanına karşı eleştirel bir tavır geliştiriyor. Günlük hayatın iktidar yapısına karşı bizi uyaran Yeşil, insanın temel kaygılarından biri olan aşkı heba eden hayat dizgesine özellikle dikkat çekiyor; bu husus hikâyelerinde tetikte durmamız gereken bir nokta olarak öne çıkarılıyor.
NOBEL YAYIN DAĞITIM
İstanbul: 0212.511 61 44
Ankara: 0312.435 61 31
İzmir: 0232.441 13 55
Konya: 0332.3521957 / Erzurum: 0442.2352323 / Trabzon: 0462.3268590
Diyarbakır: 0412.2244091 / Adana: 0322.2330029 / Bursa: 0224.2230119
ellerine sağlık ibrahim aladağ’ın. hayırlı olsun kitabı. türk şiirine yeni bir soluk oldu. bana yeniden nefes aldırdı. birkaç gündür, esma toksoy ve ibrahim aladağ okuyorum sadece. ikisinin şiirinde de hayat var. ibrahimin şiiri yalnız olmadığımı hatırlatıyor bana. esma toksoy yüzümde garip gülümsemeye sebep oluyor. iki iyi şair. ikisine de dua ediyorum okudukça şiirlerini. kendimi çok kötü hissettiğimde arslanbenzerin ve aladağın şiirlerini okudum hep. hayat verdi bana. çok önemli bu. hayat vermek. can katmak. ibrahimin öfkesi kadar üzgünlüğü çekiyor beni kendine.
şimdi şiir okuma zamanı, oturacak bir yer bulayım dışarıda. okuyayım şiirleri. arslanbenzer, aladağ ve toksoy. ne yani şimdi şiir üzerine büyük, parıltılı laflar mı edeyim. edemem. iyi ki varsınız. şiir yazdınız. ne zaman bu şairleri okusam bu rize şehrinde hemen yanımda bir deli beliriyor. gerçekten. inanın bana. bir deliye okuyorum şiirleri. sesli, bağırarak. başını sallıyor. dalıp gidiyor sonra. delileri sevdim, bir de şairleri.
bu sene çok iyi kitaplar çıktı. türk şiiri ölüyor diyenler var mı yine? sahiden var mı?
Pingback: kitap & eleştiri kaynağı » Ebabil Yayıncılıktan 5 Yeni Yayın