Eskittiğimiz Yalnızlıklar İşe Yaramıyor: Edip Cansever’in Poetika Sözlüğü

İşlevini Tamamlamış Dirimsiz Kalıp: Bkz. Mısra.

İyi Yazarlar: İyi yazarları okudukça seviniyorum. Sevinmemin bir adı da kıskançlık oluyor. Seni (Erdal Öz’e hitaben; sekoya) bir bakıma mutlu sayıyorum; roman yazdığın için. Roman şiirden çok daha şey (51).

İyinin İyisi Şeyler: Burada yapayalnızım. İyice yapayalnızım. Kimi zaman soluğum kesiliyor. Dün akşam bir sirke gittim. Morglara, tabutluklara, hastanelere, mezarlıklara da uğramalı. İyinin iyisi şeyler bunlar (57).

Kalabalık Yerler: Genellikle kalabalık yerleri severim. Caddeler, sokaklar, içkievleri, garlar, iskeleler… şiirlerimin önsözü gibidir. İnsan ilişkilerine, tek tek insanlara yakından bakmak fırsatını bulurum böylece. Onların dramlarını yakından, somut olarak kavrarım (251).

Kalıcılık: Bkz: Yarına Kalmak.

Kapalı Şiir: “Şiirde kapalılık –öz bakımından- büyük bir kolaylık” diyor Memet Fuat. “Şiirin Kolaylaşması” yazısında söylüyor bunları. Ben oldum olası, böylesi yargıların doğruluğuna inanamadım. Hatta şiiri kapalı, açık diye kümelendirmeyi kanıksadım her zaman. Aslına bakarsanız, özü bakımından kapalı olan şair, bununla bir kolaylık elde edebiliyorsa, sürekli olarak yutturuyor demektir (99).

Toplumsal bilinci aşmış, ortaklaşa duygu ve düşüncelerin ötesine geçmiş şiirlerin, belli bir zaman için “kapalı şiir” olarak nitelendirilmesi olağandır. Nice şiirlerin zaman geçtikçe daha iyi anlaşılması, daha doğrusu kapalılıktan kurtulması da başka türlü açıklanamaz zaten (164).

Kapalıçarşı Yangını: Hayatımda en önemli olay: Kapalıçarşı yangını. Dükkanım yanmasaydı sanırım şiir filan yazamazdım. Ve Jak (ortağım) anlayışlı davranmasaydı (69).

Kitap Adı; Şiir Kitabının Adı: Kitapta yer alan herhangi bir şiirin başlığını, o kitaba ad olarak seçmek kural olmuş bizde; ya da çoğun böyle yapıyor. Gereksiz bir alışkanlık (217).

Koca Kafa: Kafam (..) çok büyüktü gövdeme göre. Okulda “koca kafa Edip” diye kızdırırlardı (65).

Koca kafalı Erdal (Erdal Öz’e hitaben, latife- sekoya) başladığın gibi sürdür işte (54).

Kolay Anlaşılır Şiir: Kolay anlaşılır şiir yazmanın çoğu zaman alışılmışı yinelemek olduğu da söylenebilir (116).

Bir yanıt yazın