İzdiham, 3. sayısıyla akıllı delilerin gözünden deliliğin yamalarını aralıyor.
Ağustos sıcağıyla yayına başlaya İzdiham, üçüncü sayısında deliliğini kültüre ve sanata ve şiire ve edebiyata bulaştıran isimleri ve eserleri tanıtıyor. Birbirinden enteresan isimlerin yer aldığı dergide konular, isimler ve görsellik insanı doyuran bir derginin hazzını yaşatıyor.
Ahmet Can’ın deliliğe dair yazdığı genel bir ile başlıyor dergi. Doyuruculuğunun yanında yazıda kullanılan dil sayıya gayet hoş bir giriş olmuş. Tanzimattan evvel kaleme alınmış bir tıp kitabından iktibas edilerek ilk kez yayınlanan “Deliliğin Kırk Hali”nde deliliğin türlerini okudukça “Hangisine uyuyorum?” merakıyla hızlı okuma tekniklerini sergilemeye başlıyorsunuz…
Dünya edebiyatının filozofu, kutsal soytarı Nietzsche’yi Özer Turan’ın kaleminden, fırça darbeleriyle dünya resmine deliliğini boyayan Goya’yı Bilal Can’dan, Türk musikisinin bir acaip delisi Neyzen Tevfik’i Zeliha Yurdaer’den keyifle okuyorsunuz.
Deliliğin sırlı odalarını gezdirmeye tımarhaneden devam eden Hakan Göksel, sıradışı, dahice bir klasik Gog’u tanıtarak zihnimizde yer edinirken, Selin Yankı Türk edebiyatının tahlil ustası Abdülhak Şinasi Hisar’ın “Fahim Bey ve Biz”, “Çamlıca’daki Eniştemiz”eserleriyle bizden, nostaljik iki deli karakterin dünyasını didikliyor.
İzdiham’daki ilklerden biri de Behlül Dündar’ın çevirisiyle Türkiye’de ilk kez yayınlanan “Yaşlı Adamların Duası”; Zbigniew Herber ‘in şiiri. Şair ve yazar Esra Elönü’nün dergide yer alan şiiri de zevkle okunacak eserlerden.
Dergide Bülent Parlak “Şaşkın” ile, “kendini ceza olarak yerkürenin ortasına bırakılmış olarak görenlerin karmaşasını” anlatıyor. Şeyda Erdem’in deneme tarzındaki Ahşap Evler yazısı kadın iç dünyasını anlatan güzel bir yazı.
Emine Şimşek, Serkan Engin, Savaş Kayhan, MelekAvcı’nın yeni şiirleri , Ahmet Çügen’in “Deli bir müzik duayeni” Edith Piaf’ın hayatını konu alan filmin eleştirisini keyifle okuyacaksınız.
bu dergiye nasıl ulaşabilirim?