**********************************************************************************************************************
Karalama Sayfaları
yazı öncesi
Yerçekimi Bilgisi
1. Yerçekimi bilgisi
2. Şarko I-VI
3. Dönemeç
4. Şarkoname
Track 01-11
Anti-track 01-07
5.Nebulae
Yerçekimi Bilgisi, yokluğun şiiridir. Bu yokluktaki öznenin kendi kimliğini, neliğini hatıralarla sorguladığı şiirdir. Kitapta iki özne var. Biri Şarko, diğeri ‘ben’. Ben kitap boyunca Şarko’nun yokluğunda kendiliğini sorgular. Bu sorguda Şarko’yla olan hatıralar önemli bir figürdür. Ben öznesinin kendi kimliğini oluşturmada kilit role sahiptir.
Aynı şekilde bu hatıralara eşlik önemli figürde ‘astronomi’dir.
Yerçekimi Bilgisi, bütün bir şiir kitabıdır. Kitaptaki şiirler birbirinden bağımsız değildir. Hepsi bir bütünün parçasıdır. Bu haliyle kitap, bir kurgulamayı, bu kurgulamanın kompozisyonunu barındırır içinde. Kitabın içindekiler bölümünde 22 şiir varsa da aslında kitap 5 şiir/bölüm üzerine kurulur. Kitaba adını veren Yerçekimi Bilgisi, Şarko, Dönemeç, Şarkoname ve Nebulæ.
Kabaca, Yerçekimi Bilgisi’nde, aşkın öncelendiği, asker mecazında, sıradan çıkmanın, olup bitenin hesabının sorulduğu bir şiir.
Ben, sen, hatıralar üçgeninde kurulmuş bir kitap. Şiirin şifresini ele verecek kodlar ben ile sen arasındaki diyalogda saklı. Şarko öznesine ait hatıralar kitapta önemli bir unsurdur.
Bütün bir şiir kitabı. Bütün kitabın kompozisyonunu beş şiir oluşturuyor. Yerçekimi Bilgisi, Şarko, Dönemeç, Şarkoname, Nebulae.
Yerçekimi Bilgisi’nde, asker mecazında, sıradan çıkma, günlerin ve olup bitenin hesabını sorma (mesele edinilmiş, konusu işlenmiş, temleri irdelenmiş, üzerine kurulmuş)
Şarko’da, Şarko’nun kimliği, şarkoyu özleyiş, şarkoyla buluşma ve son olarak şarkonun yok oluşu, ölümü
Dönemeç’te, şarkoyla özdeşleşme
Şarkoname, iki kısımdan oluşuyor. Birinci bölümde 11 track, ikinci bölümde 7 anti-track var.
Kitabın asıl bölümünü, yoğunluğu taşıdığı bölümü Şarkoname oluşturuyor. Bu bölümde sen’in şarko sonrası yokluğu dile getirdiği bölümdür. Ben’in kendi kimliğini, neliği sorguladı yerdir burası.
Şarko
a)Altı ana bölümden oluşan ‘şarko’ şiirinin ilk iki alt bölümünde ‘şarko’nun neliği, kimliğine dair veriler vardır. ‘Sinemaları sevmeyen, dışarı pek çıkmayan, kendine savaş oyunu uyduran, bütün bildiği siperler ve yangın yerleri ’ vb. Özellikle bu bölümdeki veriler savaşçı, kafasında geçmişe ait yaşantıları, hatıraları olan bir karakteri oluşturuyor. Buradaki ve kültürel ortamdaki verilerin toplamından hareketle bu karakterin ‘Türkçü’ bir tipi karakterize ettiği söylenebilir. Ya da bu ifadelerin böyle bir okumayı çağırdığı iddia edilebilir. Yalnız yine bu şiirin özellikle ilk bölümlerindeki ifadeler ‘Şarko’nun bir kavramı, bir durumu karakterize ettiği de söylenebilir. ‘İnsanın bir şarkosu olmalı yani’, ‘eşsiz bir terimdir piknik ama Frenkçe/bu şarko da öyle’.??????? (Yorumlama yapılacak)(Şarkdemir’in Şark’ını unutma)
b)Şarko’nun IV. Bölümünde ‘Şarko’yla ben birliktelik yaşarlar. Belki bu buluşma ‘Ama kimse bilmiyor uykularda buluştuğumuzu’ şeklinde de oluyordur. Bu haliyle yaşantıya dönük bir çağrı işlevi görüyor olabilir buradaki ifadeler. Bu bölümün sonunda yine ben ile Şarko arasına mesafa konur. ‘Aramızda dağlar sıra sıra dağlar var’ şeklinde.
c) Şarko şiirinin bu VI. Bölümünde ‘Şarko’nun yok oluşu, sonu ortaya konur. Şarko’nun ölümü ‘dışarı çakmak’la, ‘bir avuç suyu okyanus sanmak’la ve ‘karşıya geçmek’le, ‘inanmak’la kurgulanmış.
Dönemeç
Dönemeç şiir ben ile ‘şarko’ arasındaki ilişki açısından ayrıca bir öneme sahiptir. Bu ‘Dönemeç’ bir nevi ben ile şarko’nun özdeşleşmesinin şiiridir. ‘Ellerin ellerimle bu dönemeçte/Köklerin kökleriminin dönemeci’
Ve Şarkoname
Ben ve Şarko
Ben ‘Şarko’nun özlemi içindedir. Onunla konuşmak isteyen bir tiptir.
Hatıralar
Hatıralar Şarkoya, Şarkoyla olan günlere ait. Bu hatıralar Şarkonun yokluğunda yaşanır.
Astronomi
Özellikle anti-tracler’de astronomik kavramlar yoğun kullanılır. Yıldızlar, ışıldamak, karadelik, parıltı, gezegen, evren, yörünge gibi. Ayrıca son şiirin adı “Nebulae”. Bu başlık metinde “Cananı arar iken can ne bula ne” diye geçer. Bu ifade ikili okumaya uygun şekilde kullanılır. Bu astronomik kelimeler metnin belli ki önemli mecazlarından biridir.
Nebulae